Jelača: Nadam se da ‘Mittal’ neće otpustiti 300 radnika, sve na vlasnicima

Direktor “Arcelor Mittala” Prijedor Mladen Jelača rekao je da vlasnici tog preduzeća treba da daju odgovor da li će, kako je ranije najavljeno, od 1. septembra smanjiti proizvodnju i broj zaposlenih za 300 kako bi produžili životni vijek rudnika u Omarskoj.

Kaže da očekuje pozitivne pomake, ali ne može dati odgovor šta će biti u prijedorskom „Mittalu“ od septembra.

-Odgovore daju vlasnici kompanije iz Londona i Vlada RS. Očekujem narednih dana da bude nešto, naravno prije 1. septembra – kazao je Jelača.

Radnici kompanije „Mittal“ Prijedor su u junu održali jednosatni štrajk upozorenja, zbog najava vlasnika te prijedorske kompanije o otpuštanju 300 radnika.

Ranije je saopćeno da “ArcelorMittal” Prijedor od 1. septembra smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih za 300.

-Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru ‘Arcelor Mittal’  je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mjere će neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ‘Arcelor Mittalu’- saopćeno je u maju iz “Mittala”, koji zapošljava oko 800 radnika.

Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarska bit će, naveli su tada, produžen do 10 godina, a bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine.

( FENA)