Jeličić: Za potrebe privrednika u KS planiramo utrošiti 20 miliona KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić kazao je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS da je nakon usvojenog rebalansa budžeta kantonalno Ministarstvo privrede, u saradnji s Ministarstvom finansija, izvršilo uplate dijela plaće za april i maj svim privrednim subjektima koji su zadovoljili kriterije javnog poziva.

– Rebalansom budžeta za ove potrebe planirali smo utrošiti 20 miliona KM. Do sada je direktno podijeljeno oko 7,5 miliona. Izvršili smo uplate prema bankama krajem prošle sedmice i sada zavisi od brzine banaka da li su sredstva već operativna. Lista sa privrednim subjektima koji su ispunili uslove objavljena je 4. augusta na stranici Ministarstva privrede KS. Na listi se nalaze i privredni subjekti koji su zadovoljili kriterije – kazao je Jeličić.

Napominje da svaki privredni subjekt koji misli da je oštećen, ima pravo prigovora, ali to mora učiniti u roku  sedam dana, tačnije do 11. augusta. Prigovori će se rješavati komisijski.

Jeličić napominje da od 1.990 privrednih subjekata koji su zadovoljili kriterije za april i 1.875 koji su zadovoljili kriterije za maj, po šiframa djelatnosti, najveća finansijska podrška, odnosno za najveći broj zaposlenika, isplaćene su plate u proizvodnim djelatnostima, a zatim uslužnim i prometnim djelatnostima, trgovini na veliko i malo, turizmu, građevinarstvu i predškolskom obrazovanju.

Dodaje da je u Ministarstvo privrede do danas pristigla 141 primjedba, a koje će biti komisijski razmatrane.

 

Biznis.ba / FENA