Jerlagić: Master plan za Kanton Sarajevo

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić iznio je prijedloge i dao, kako je naveo “Master plan – Projektnog zadatka” u cilju promocije glavnog grada Bosne i Hercegovine i jačanja olimpijskog duha.

Predstavio je deset mjera koje je, kako smatra, neophodno učiniti na stvaranju uslova za jačanje olimpijskog duha i što većoj promociji olimpijskog grada Sarajeva.

– Prva i vjerovatno najbitnija stvar je u Kantonu Sarajevo pod hitno donijeti Zakon o privatno javnom pertnerstvu. U duhu tog Zakona leži osnova za niz neophodnih radnji potrebnih Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevu kako za jačanje olimijske slike grada, tako i za infrastrukturne projekte neophodne KS i gradu Sarajevo – ističe Jerlagić.

Također dodaje da je kroz projekte privatno javnog partnerstva potrebno riješiti saobraćaj u mirovanju. Svaki kružni tok, po uzoru na kružni tok na Mojmilu, mora da ima olimpijske krugove u svom centru, smatra Jerlagić, i dodaje da bi bilo potrebno promijeniti nazive postojećih skijaških staza na Bjelašnici u “Olimpijski spust, Olimpijski veleslalom Jure Franko i Olimpijski slalom”. Također vjeruje da je pod hitno potrebno promijeniti naziv ‘’ZOI 84’’ u Olimpijski centar Sarajevo, sa radnom jedinicom ‘’Bjelašnica i Igman’’ i random jedinicom ‘’Olimpijska dvorana Zetra’’ te započeti izgradnju novih skijaških staza od vrha Bjelašnice preko njene jugoistočne strane i Štinjeg dola prema saobraćajnoj bazi. Paralelno sa izgradnjom ove dvije staze započeti i izgradnju šesterosjeda sa haubama u trasi postoječeg dvosjeda ili pored njega, dodaje.

Smatra da je potrebno započeti izgradnju skijaške staze od vrha Bjelašnice prema postojećoj skijaškoj stazi na Igman i paralelno s tim graditi vertikalni transport od Igmana prema vrhu Bjelašnice. Potrebno je, kako navodi, započeti s projektovanjem i izgradnjom gondolne žičare iz Hrasnice preko Babinog dola do vrha Bjelašnice i na taj način spasiti naše planine od stotina ili hiljada automobila, kao i započeti projektovanje i izgradnju nove skijaške FIS staze na sjevernim padinama Trebevića.

– Neki od nabrojanih projekata ne iziskivaju bilo kakva novčana sredstva, a prave veliki marketinški potez. Neki od projekata traže političku volju i odlučnost ljudi koji su na vlasti, a neki zaista zahtjevaju značajna ulaganja. Ali svjesni smo da bez ulaganja u infrastrukturu nema ni napretka. Pozitivni primjer je Olimpijski centar Jahorina – navodi Jerlagić i dodaje da samo na ovaj način Bjelašnica može postati konkurentna Jahorini.

 

Biznis.ba / FENA