Južna Koreja prva uvodi 5G mrežu, 20 puta je brža od postojećeg 4G sistema

Južna Koreja će u petak pokrenuti prvu potpuno razvijenu mobilnu mrežu 5G na svijetu, što će biti transformacijski skok koji bi mogao potencijalno promijeniti svakodnevni život milijardi ljudi.

Južna Koreja već dugo slovi kao jedna od tehnoloških velesila, a Seul je još ranije uvrstio na listu prioriteta uvođenje 5G mreže kroz koju nastoji stimulirati ekonomski rast.

Sistem će pametnim telefonima omogućiti skoro trenutnu povezanost s internetom koji će biti 20 puta brži od postojećeg 4G sistema, omogućavajući korisnicima da preuzmu čitave filmove za manje od jedne sekunde.

Na isti način na koji je 3G omogućio široko rasprostranjen mobilni pristup internetu, 4G sistem učinio sve da nove aplikacije rade, od društvenih mreža do Ubera, 5G najavljuje novi nivo povezanosti osnažen brzinom.

Kako su najavili tamošnji IT stručnjaci, uvođenje 5G sistema je od ključnog značaja za budući razvoj vozila, industrijskih robota i mnogih drugih mašina.

Očekuje se da će 5G standard donijeti oko 565 milijardi dolara globalnoj ekonomiji do 2034. godine, prenosi CNA pozivajući se na Reuters.

Biznis.ba