Kampanja Hrana Gurmana: Pet bh. brendova prirodne kozmetike

Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, podržava proizvodnju domaće kozmetike, jer su druga strana medalje bh. organske poljoprivredne proizvodnje, ističu iz tog projektra.

Jedan od vodećih svjetskih trendova u industriji ljepote tokom nekoliko posljednjih godina je sve veća konvergencija hrane i kozmetike. S jedne strane, vidi se kako potrošači postaju sve pronicljiviji u svojim prehrambenim navikama jer shvaćaju izravan utjecaj hrane na njihovo zdravlje i izgled, a sa druge strane, bilje, voće i mlijeko postaju osnovni sastojci kozmetike.

Bosna i Hercegovina ima izdašnu zemlju i mnoga prirodna bogatstva. To je čini važnim izvorom sirovina za prirodnu kozmetiku ali i domom mnogim proizvođačima koji ove sirovine savršeno prerađuju i proizvode različite inovacije.

Pod brendom “Ljekobilje”, Ljbilje iz Ljubinja proizvodi i prerađuje aromatično i začinsko bilje. Ove očaravajuće biljke beru se u ljetnim danima, a zatim se sa puno pažnje i predanosti suše, sjeckaju, destiliraju i dalje prerađuju u nevjerojatne kozmetičke proizvode. Kreme, esencijalna ulja i ulja za masažu na bazi lavande, vrijeska i kadulje opustit će, olakšati i smiriti tijelo i dušu.

Organlook je brend prirodne kozmetike sa sjedištem u Sarajevu. Obojani mirisima mente, limuna, lavande i verbene, njihovi proizvodi sadrže pažljivo odabrana esencijalna ulja, cvjetne vodice i maslac. Dobiveni hladnim prešanjem raznih biljaka i voća, ovi sastojci zadržavaju svoja prirodna ljekovita svojstva i intenzivne, opojne mirise. Sapuni, šamponi, losioni za tijelo, kreme i mnogi drugi Organlook proizvodi predstavljaju pravi spoj znanja i kreativnosti.

Neven, kozmetička marka iz Rudog, pojavila se 2003. godine. Njihova specijalnost je uzgoj nevena i proizvodnja kozmetike na bazi nevena. Kreme, maske za piling, balzam za usne, tonik za kosu i šamponi samo su dio njihove široke zlatne ponude koja najdivnije njeguje kosu i kožu.

Još jedan zlatno obojen i pažljivo izrađen brend dizajniran da njeguje vašu kožu dolazi iz Trebinja. Hercegovačka radionica Aleksandra Delić organski je brend inspirisan prirodnom snagom mitskog, drevnog, mediteranskog smilja. Zahvaljujući snažnom djelovanju smilja na starenja i sinergiji s drugim vrlo korisnim prirodnim sastojcima, stvorili su niz inovativnih, svježih i učinkovitih ručno izrađenih proizvoda poput seruma, krema i balzama prilagođenih svim tipovima kože.

Mladena Stupar je mlada majka koja želi podijeliti svoju strast i sačuvati zanatsku i odgovornu tradiciju izrade sapuna. Stvorila je brend Umjetnička radionica SEKA, sa sjedištem u Prijedoru. Marta, Filip i Luiz prva su tri sapuna koja dolaze iz njene radionice. Izrađeni su od lokalno proizvedenog organskog kozjeg mlijeka i ljekovitog i aromatičnog bilja te kokosovog ulja. Mlijeko daju sretne koze sa obala rijeke Sane, a aromatično i ljekovito bilje se bere na sunčanim obroncima obližnje planine Kozare. Sastavljeni i pomiješani s aktivnim ugljem, ovi sastojci čine čuda kada se SEKA sapuni počnu pjeniti.

Kampanja Hrana Gurmana poziva sve da probaju i prirodnu kozmetiku domaće proizvodnje, kaže se u saopćenju Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

Biznis.ba / FENA