Kanada traži 48.000 vozača kamiona

A worker cleans the new Axor truck at the both of Mercedes Benz at the IAA commercial vehicles fair in Hanover. A worker cleans the new 'Axor' truck (C) beside an 'Atego' (L)and an 'Actros' at the stand of Mercedes Benz at the international motor show and commercial vehicles fair (IAA-Nutzfahrzeuge) in the northern German town of Hanover September 21, 2004. Some 1,340 exhibitors from 40 nations present their latest products and news at the 60th IAA which runs from September 23 to September 30, 2004. REUTERS/Christian Charisius - RTRBCZ8
Kanada nudi primanja od 80.000 kanadskih dolara (oko 51.457 eura) na godišnjem nivou, ali uprkos tome ima problema s pronalaskom vozača kamiona, a uzrok tome su otežani uslovi rada.

 

Udruženje vozača kamiona u Kanadi saopćilo je kako transportnom sektoru nedostaje 48.000 vozača širom zemlje, a potreba za njima treba biti zadovoljena do 2024. godine.

Mnoge kompanije u pokrajini New Brunswick koje se bave transportom žale se na teške uslove za život i rad zbog kojih ne mogu pronaći vozače koji će voziti na dugim relacijama.

Primanja koja se povećavaju iz dana u dan čini se da nisu rješenje problema. Vozači kamiona koji se tek počinju baviti ovim poslom godišnje zarađuju oko 80.000 kanadskih dolara (oko 51.457 eura). U pojedinim dijelovima primanja mogu doseći i 100.000 kanadskih dolara (oko 64.361 eura) godišnje.

Vlasti New Brunswicka, kojima je zahtjev uputilo i Udruženje vozača kamiona u atlantskim pokrajinama, pokrenulo je program za imigrante vozače kamiona.

Tako je u periodu između 2015. i 2017. godine zaposleno 390 vozača kamiona porijeklom iz stranih zemalja. U okviru pilot-projekta zaposleni su vozači iz Velike Britanije, Bugarske, Poljske, Ukrajine i Južnoafričke Republike.

Robert Trites, koji radi na projektu, kazao je kako je najveći problem s kojim se susreću to što vozači nakon dobijanja boravišne dozvole odlaze u Ontario ili pokrajine na zapadu.

Trites je kazao kako vozači uglavnom rade 10-12 dana bez prekida, nakon čega se odmaraju tri do četiri dana.

”S aspekta uslova, zaista nije privlačna industrija. Ljudi ne žele tako dugo biti daleko od kuće“, rekao je Trites.

Al Whittaker, koji ima kompaniju u New Brunswicku, kazao je kako se 30 godina bave transportom i da teško nalaze nove radnike.

”Naš najbolji vozač ima 74 godine i svake sedmice radi maksimalan broj sati. Jedan vozač ima 72 godine, a drugi 64. Samo noćas imamo 81 isporuku, a mi nemamo vozača“, rekao je.

Osnivač Edukacionih centara za transport Kanade John Beaudry kazao je kako su plate vozačima godišnje povećane za skoro deset posto. Napomenuo je kako vozači na duge relacije već prve godine zarađuju 100.000 kanadskih dolara, ali da uprkos tome nema dovoljno vozača.

”Kamioni stoje na parkingu“, požalio se.

Posao vozača kamiona, dodaje, isprva je privlačan mladima i samcima, jer zarađuju mnogo i imaju priliku vidjeti razna mjesta.

”Međutim, uslovi su sve teži kako se vremenom osnivaju porodice“, dodao je Beaudry.

Biznis.ba / AA