Kapetanović: AMZ nema alternativu

Nekoliko stotina radnika “ArcelorMittala” Zenica (AMZ) okupilo se danas u 15 sati ispred Upravne zgrade, gdje je, u organizaciji Sindikata AMZ-a, održan 20-minutni protestni skup.

Sindikat je jučer održao i pres-konferenciju na kojoj su najavili današnji skup te poručili da će se ovog puta boriti samo za opstanak kompanije u kojoj je zaposleno oko 2.500 radnika.

– Ova željezara egzistira, sa prekidom, 126 godina – podsjetio je predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, koji je podsjetio da su nakon proteklog rata prikupljali potpise za oživljavanje te kompanije.

– Do dolaska AMZ-a, niko nije gradio filtere… Prošle godine urađen je i remont Visoke peći pa svaki ozbiljan čovjek može zaključiti da je ovo ozbiljna kompanija, koja ima dugoročnu startegiju… Nama, radnicima, najviše je potrebna ova kompanija – kazao je Kapetanović, koji je dodao kako koristi ima i Grad, Federacija te država Bosna i Hercegovina.

Kompanija se susreće s damping cijenama kineskog čelika, s izvoznim kvotama za izvoz u zemlje Evropske unije i Kosova, a sada se, kazao je Kapetanović, susreću s krivičnim prijavama protiv direktora Biju Naira, što šteti novim investicionim projektima.

– Svima poručujem da prestanu raditi protiv ove kompanije. Tu mislim na neke medije i vlasti… Naša kompanija nema alternativu – kazao je Kapetanović te predložio da se uvedu otvoreni dani kompanije, kada će javnosti biti prezentirano stanje u AMZ-u.

Biznis.ba / FENA