Kina ostvarila najveći rast izvoza još od februara 2018. godine

Izvoz Kine u prošlom mjesecu je bio veći za 21,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su zvanični podaci. To je nadmašilo i očekivanja analitičara koji su smatrali da će taj porast iznositi 12 posto. Mjesec dana ranije porast izvoza je bio 11,4 posto u odnosu na oktobar prošle godine.

Porastao je i uvoz u ovu državu, pa je u novembru bio za 4,5 posto veći u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, nešto je manji u odnosu na mjesec dana ranije kada je bio veći za 4,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Već tri mjeseca zaredom povećava se uvoz u Kinu.

Globalna potražnja za frižiderima, tosterima i mikrotalasnim pećnicama tokom potpunog zatvaranja u pandemiji koronavirusa je uzrokovala da kineska proizvodnja oživi, prenosi Klix.

To je za posljedicu imalo da ponovo poraste potražnja ove zemlje za čelikom, bakrom i aluminijom i to nakon što je ona naglo opala početkom ove godine.

Da Kina odlično trguje u vrijeme pandemije pokazala je i nestašica kontejnera za transport roba. Ali, pojedini smatraju da bi povećan broj zraženih koronavirusom širom svijeta i mogućim blokadama drugih država mogli narušiti kineski izvoz, prenosi Fox News.

Biznis.ba