Kina ublažava ograničenja za strana ulaganja

Kina će značajno proširiti pristup svom tržištu te će se usprotiviti bilo kakvom protekcionizmu, najavio je kineski ministar trgovine Zhong Shan u članku koji je objavljen u državnom dnevnom listu People’s Daily.

 

Zhong je kazao i da je gospodarska globalizacija nepovratni trend i da će Kina nastaviti braniti globalni multilateralni trgovinski sustav.

Krajem prošloga tjedna kineska vlada objavila je dugoočekivano smanjenje ograničavanja stranih ulaganja u sektore koji uključuju bankarstvo, automobilsku i tešku industriju i poljoprivredu, čime želi ispuniti svoje obećanje o omogućavanju većeg tržišnog pristupa.

Kinesko Vijeće za nacionalni razvoj i reformu objavilo je i „negativnu listu” za ulaganje u svoje slobodne trgovinske zone, poručivši da će se smanjiti ograničenja stranim ulaganjima u istraživanje nafte i plina, proizvodnju nuklearnog goriva i telekomunikacije. Tako strani investitori više neće morati provoditi ulaganja u sektor istraživanja nafte i plina uspostavom zajedničkih poduzeća s kineskim kompanijama, a uklonit će se i zabrana ulaganja u proizvodnju nuklearnog goriva i radioaktivne materijale, prenosi Hina.

Ograničenja stranim ulaganjima u nove vrste usjeva i proizvodnju sjemena za pšenicu i kukuruz bit će olabavljena, a mogućnost ulaganja u telekomunikacije bit će proširena sa šangajske i na sve ostale slobodne trgovinske zone.

Biznis.ba