Kineska kompanija napravila slamčice od skroba

Jedna kineska kompanija napravila je slamčice za piće od skroba, kao dio borbe protiv velikog problema plastičnog otpada. Budući da su napravljene od skroba, slamčice možete skuvati i pojesti.

Države širom svijeta poslednjih godina pozivaju na zabranu plastičnih slamčica. “Starbaks” u Šangaju je među kafeterijama koje su plastične slamčice zamijenile papirnim, koje se mnogo brže razgrađuju od plastike.

“Ne dopada se svim gostima ideja papirnih slamčica, ali objašnjavamo im da to radimo zbog budućih generacija”, kaže Đi Lingjun, kafedžija u “Strabaksu”.

Luo Džongping je sagradio jednu od prvih radionica za izradu plastičnih slamčica još 1993. godine. Danas ima veliku kompaniju, ali ukoliko se ne prilagodi tržištu njegova imperija plastičnih slamki mogla bi da se sruši. To je shvatio na vrijeme, pa je mašine za proizvodnju plastičnih slamčica zamijenio onim za izradu papirnih. Ali njegova ambicija tu ne staje.

“Papirne slamčice takođe imaju velike ekološke troškove. Treba seći drveće i okolina se zagađuje u procesu proizvodnje. Zato smo jedni od prvih koji prave slamčice od skroba”, navodi Lou Džongping, predsjednik fabrike “Soton slamčice”.

U ovoj fabrici za slamčice koriste materijal koji može da se pojede.

“Slamčice su napravljene od skroba. Suština je u sljedećem – ako ljudi mogu da jedu i vare ove slamčice, i priroda može takođe”, poručio je Lou Džongping, predsjednik kompanije “Soton slamčice”.

Iako su jestive slamčice već u prodaji, još uvijek rade na tome kako da se uspori njihovo omekšavanje.

Oni koji su na dijeti možda bi ipak trebalo potpuno da izbace slamčice iz upotrebe.

 

(NN)