Kineske devizne rezerve na četvorogodišnjem maksimumu

Kineske devizne rezerve, najveće na svijetu, povećane su za samo mjesec dana za više od 50 milijardi dolara, dostužući u novembru najviši nivo u posljednje četiri godine od 3,17 biliona dolara.

Devizne rezerve Kine su se vratile rastu prvi put u tri mjeseca, a njihov prethodni rekordan nivo je bio u avgustu 2016. godine, pokazuju podaci Državne uprava za devizne poslove (SAFE) objavljeni u ponedjeljak.

Rast je iznenadio analitičare, koji su u anketi Rojtersa predviđalo da će rezerve biti za skoro 30 milijardi dolara niže.

S druge strane, vrijednost kineskih rezervi zlata je pala za oko šest odsto, pošto je cijena žutog metala potonula u novembru usljed oporavka apetita investitora za rizičnom imovinom na tržištima akcija.

Prema zvaničnim podacima, vrijednost zlatnih poluga u kineskom trezoru opala je na 110,41 milijarde dolara prošlog mjeseca u poređenju sa 117,89 milijardi dolara krajem oktobra, prenosi tanjug.

Povećanju deviznih rezervi Kine doprinio je ubrzani privredni oporavak od korona krize koja je početkom godine paralisala ekonomiju zemlje. Posljednjih mjeseci, spoljna trgovina cvjeta, a izvoz je u novembru skočio na skoro trogodišnji maksimum.

Snažan izvoz je ostvaren uprkos aprecijaciji juana prema dolaru, pri čemu je prošlog mjeseca ojačao za 1,7 odsto. Istovremeno, američki dolar je nastavio da pada prema vodećim svjetskim valutama. Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema korpi glavnih rivalsjih valuta, povećao je gubitke u novembru, oslabivši za više od dva procenta.

 

Biznis.ba