Kineske nezavisne rafinerije kupuju rusku naftu po niskim cijenama

Nezavisne kineske rafinerije diskretno kupuju rusku naftu po sniženim cijenama dok zapadne države suspendiraju svoju kupovinu i povećavaju broj embarga na uvoz zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Klix.ba.

U izvještaju Financial Times-a navodi se kako nezavisne rafinerije sa sjedištem u istočnoj Kini javno ne objavljuju ugovore koje sklapaju sa ruskim dobavljačima nafte kako bi izbjegli američke sankcije.

Trgovačke kompanije su uglavnom odbijale da potpišu nove ugovore o snabdijevanju zbog straha od sankcija. Kineske državne firme za trgovinu robom sada daju rafinerijama dio profita za kupovinu ruske sirove nafte.

Na taj način su neki uvoznici zaobišli tradicionalne rute za pristup jeftinoj ruskoj nafti. Brokeri i operatori svakodnevno uvezu količine od 2 miliona barela sirove nafte.

Logističke i monetarne brige Kine potaknute su sankcijama koje su uvedene Rusiji jer postoji opasnost da one utječu i na kineske rafinerije koje blisko sarađuju sa ruskim dobavljačima u zajedničkim projektima.

Od početka ovoga mjeseca, Kina kupuje 86.000 barela sirove nafte dnevno više od prethodnog godišnjeg prosjeka.

“Prirodno je pretpostaviti da će Kina kupovati više ruske sirove nafte, ali i posljedice sankcija Rusiji su mnogo teže za Kinu no što su recimo za Indiju”, kazala je Jane Xie, viša analitičarka kompanije Kpler.

Na kinesku ekonomiju najviše utječu američke sankciji Rusiji koji se odnose na države i pojedince koji trguju ruskim proizvodima ili vrše preradu sirovina porijeklom iz države obuhvaćene sankcijama.

Biznis.ba