Kompanije u BiH saglasne za poštivanje ljudskih prava u poslovanju

Deset kompanija u BiH danas su javno izrazile podršku u poštivanju i unaprjeđenju ljudskih prava u poslovanju.

Kompanijama AS Holding, Inside by Ećo, Planet, Wagner automative, Centrotrans-Eurolines, Wood team, Konzum, drogerie markt DM, Zračna luka Mostar i GS-TMT Travnik, uručeno je deset Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju razvio je Institut za razvoj mladih KULT u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH uz podršku Evropske Unije.

– Kompanija Inside by Ećo u svom poslovanju svakako poštuje sve lokalne i međunarodne propise i standarde i nije bilo dvojbe oko usvajanja Povelje, kako bismo i pismeno na jednom mjestu prihvatili sva pozitivna načela poslovanja – izjavio je Suad Ećo, generalni direktor kompanije Inside by Ećo i dodao da je to važno posebno u trenutnoj situaciji, kada kompanija prvenstveno vodi brigu o zdravlju uposlenika i klijenata, a profil je na drugom mjestu.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprečavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

– Inicijativa za izradu i usvajanje Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju nastala je na bazi vodećih principa Ujedinjenih nacija i prvi je korak ka kreiranju državnog akcionog plana o poštivanju ljudskih prava u poslovnom sektoru. Prije izrade same Povelje, mi smo proveli istraživanje kako bismo uvidjeli koliko su kompanije uopće svjesne važnosti poštivanja ljudskih prava. Uvidjeli smo da kompanije, posebno male, nisu bile svjesne da i one svojim poslovanjem mogu ugroziti ljudska prava – kazala je voditeljica projekta u Institutu za razvoj mladih KULT Šeherzada Halimić.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević izjavio je da je usvajanje ovakvih povelja pozitivna praksa koja će se nastaviti i u budućnosti i da pored deset pristunih kompanija do sada je još 30-tak drugih članica Udruženja usvojilo i prihvatilo načela Povelje u svom poslovanju.

Biznis.ba / FENA