Kompanije useljenika snažan su ekonomski faktor u Beču

Privredna komora Beča prvi put je ispitala ekonomski značaj kompanija čiji vlasnici imaju migrantsko porijeklo. U Beču je aktivno oko 34.000 pojedinačnih kompanija useljenika koji ukupno ostvaruju godišnji promet od oko 6,4 milijarde eura i bruto dodatnu vrijednost (BDV) od 7,45 milijardi eura.

To dovodi do doprinosa od 8,3 milijarde eura bruto regionalnom proizvodu Beča. Ekonomski učinak tih kompanija u Beču ima uticaj od gotovo 10 milijardi eura na bruto domaći proizvod (BDP) cijele Austrije.

– Kompanije useljenika ne samo da obogaćuju raznolikost korporativnog pejzaža u Beču, već su i snažan ekonomski faktor – kaže predsjednik Privredne komore Beča, Walter Ruck.

Migraciona pozadina postoji ako poduzetnik nema austrijsko državljanstvo ili rođen je u drugoj državi. U Beču 7.400 poduzetnika sa migracionim porijeklom ima austrijsko državljanstvo, 4.500 slovačko, 3.800 rumunjsko i 2.600 njemačko državljanstvo.

– Beč kao poslovnu lokaciju karakteriše prije svega heterogenost i raznolikost. To nam je također pomoglo da bolje prebrodimo krizu uzrokovanu panedmijom koronavirusa, jer ova raznolikost smanjuje takozvani rizik klastera. Činjenica da svake godine, čak i za vrijeme pandemije, više od 200 kompanija iz inozemstva započne poslovanje u Beču, dodatni je dokaz atraktivnosti grada kao poslovne lokacije kaže Ruck.

Kompanije useljenika direktno zapošljavaju oko 21.000 ljudi. Osim toga, nova radna mjesta se otvaraju kroz usluge od drugih kompanija i kroz potrošačku potrošnju zaposlenih. Time se osigurava i potom otvara oko 45.500 radnih mjesta s punim radnim vremenom u Beču, a u Austriji čak 58.300 radnih mjesta.

Bečke kompanije sa migrantskim porijeklom plaćaju oko 3,7 milijardi eura godišnje poreza i doprinosa.

Ako se detaljno pogleda ekonomski značaj kompanija useljenika sa sjedištem u Beču, najvažnija grana je trgovina. Ovdje poduzetnici iz inozemstva ostvaruju godišnju dodatnu vrijednost od oko 1,8 milijardi eura.

Drugi po snazi sektor su nekretnine i stanovanje sa 760 miliona eura. Na trećem mjestu su slobodne tehničke usluge sa 708 miliona eura.

U građevinarstvu te kompanije osiguravaju godišnju dodatnu vrijednost od 694 miliona eura, u ostalim privrednim uslugama 642 miliona eura, a u smještajnoj i ugostiteljskoj industriji 510 miliona eura, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

(fena)