Korona kriza povećala poljoprivredni izvoz Austrije

Korona virus kriza povećala je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Austrije u prvoj polovini ove godine, dok je uvoz umjereno porastao.

Izvoz je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porastao za četiri odsto na 6,329 milijiardi eura, dok je uvoz porastao za jedan odsto na 6,334 milijardi eura.

Time je Austrija prvi put skoro postigla uravnotežen trgovinski bilans u ovoj oblasti, sa zadovoljstvom konstatovao je šef ” AMA ” Mihael Blas.

Rastu izvoza posebno je doprinijela veća potražnja za austrijskim proizvodima u Njemačkoj, prije svega mliječnih proizvoda, voća, brašna, peciva i žitarica.

Istovremeno je došlo do smanjenja izvoza goveđeg mesa u Njemačku, ali je skočio izvoz svinjetine.

Njemačka je sa udjelom od 36 odsto u ukupnom poljoprivrednom i prehrambenom izvozu Austrije na samom vrhu liste zemalja.

Takođe, porastao je i izvoz u SAD i Aziju, iako sa niskog nivoa.

Najvažniji izvozni proizvodi su Red Bul, mliječni proizvodi, voće i povrće, mesnati proizvodi, te peciva.

Blas ističe da se zbog ovih brojeva ne treba posebno radovati, jer se ne radi o strukturnom održivom razvoju, već o razvoju izazvanom korona krizom.

Austrijska prehrambena industrija sa 200 preduzeća i 27.000 zaposlenih je, u prvih šest mjeseci, bila suočena sa velikom potražnjom, pošto su, na početku pandemije, pravili zalihe namirnica, što je nadoknadilo izostanak obrta od astronomije, turizma i hoteljera.

Tako je od 9. do 15. marta zabilježena povećana prodaja gotovih jela za 417,3 odsto, brašna za 377,1 odsto, tjestenina za 358,4 procenata.

Biznis.ba