Košarac i Papandreu o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Grčke

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Grčke u BiH Dimitrosa Papandreua, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ministar Košarac i ambasador Papandreu pozdravili su dobre odnose između BiH i Grčke, te istakli da nema otvorenih pitanja i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist.

Na sastanku je razgovarano o predstojećoj posjeti BiH zamjenika ministra inostranih poslova Grčke Kostasa Fragojanisa, koja je planirana u aprilu, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole. Dogovoreno je da ministar Košarac i zamjenik ministra Fragojanis tom prilikom održe bilateralni sastanak u cilju unapređenja spoljnotrgovinske razmjene i većeg obima grčkih investicija u BiH.

Ministar Košarac i ambasador Papandreu posebno su naglasili značaj saradnje u oblasti turizma, te usaglasili da u aprilu zajedno posjete Trebinje, gdje će sa Gradskom upravom razgovarati o organizaciji turističkog foruma BiH i Grčka.

Sagovornici su dogovorili zajedničke aktivnosti na jačanju saradnje i boljem povezivanju privrednika iz BiH i Grčke, te najavili da će prilikom posjete zamjenika ministra Fragojanisa definisati konkretne korake u unapređenju spoljnotrgovinskog prometa.

Ambasador Papandreu informisao je ministra Košarca o planovima Grčke da u maju u Banjaluci organizuje sedmicu grčke kulture, što će biti dobra prilika za promociju turističkog potencijala.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost ambasadoru Papandreu na donacijama u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana Grčka uputila zdravstvenim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Biznis.ba