Košarac: Intenzivno se radi na otvaranju novih tržišta

Јednak tretman u spoljnotrgovinskom prometu mesa moraju imati preduzeća iz Federacije i Republike Srpske, što do sada nije bio slučaj. To je stav ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, naglasio je ministar Staša Košarac prilikom obilaska mesne industrije ZP Komerc iz Vršana kod Bijeljine.

On je rekao da ova mesna industrija može biti lider u spoljnotrgovinskom prometu BiH.

Dodao je da je značajno za ovakve kompanije uspostavljanje izvoza za Tursku, jer domaće tržište ne može da primi svu količinu mesa domaćih proizvođača junadi.

– Naši partneri iz Turske koji su već radili u BiH odgađaju nas svakih 15 dana, tako da mi ovog momenta ne znamo tačan datum kad će oni da krenu sa izvozom. Imamo informaciju da su stigli u Srbiju i tamo kreće već sutra klanje, pa nas raduje da bi sigurno za desetak dana trebalo da krenu i kod nas – rekao je Ljubiša Rosić, direktor mesne industrije ZP Komerc Vršani.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH ističe da ne želi da prejudicira, ali smatra da je informacija u vezi izvoza veoma značajna, jer bismo na taj način, kako je naveo, rješili se određenih viškova u primarnoj proizvodnji.

– Samo u Bijeljini kod individualnih proizvođača ima preko 2.000 komada junadi, što dovoljno govori o činjenici da treba raditi na tome da se na adekvatan način oslobodimo viškova u primarnoj proizvodnji i time zaštitimo naše kapacitete i omogućimo im u tom smislu dalji nastavak aktivnosti – istakao je Košarac.

(RTRS)