Košarac: Obezbijediti kontinuitet odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Foto: FENA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu zajedničke konsultacije o inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH u vezi sa mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine Republike Srpske Suzana Gašić i Federacije BiH Zlatan Vujanović, predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, te predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, kao i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.

”Zajednička ocjena je da je potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke, te da postoji realan osnov da u narednim danima dogovorimo rješenje u vezi sa ogrjevnim drvetom. Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija”, poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja Odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja.

Biznis.ba / FENA