Košarac – Reinertsen: Unaprijediti vanjskotrgovinsku saradnju BiH i Norveške

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.

Košarac je ambasadoru Rajnertsenu poželio uspjeh u budućem radu te izrazio zahvalnost na pomoći i podršci koju Kraljevina Norveška pruža BiH, s naglaskom na EU integracije.

Sagovornici su se usaglasili da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, te da je potrebno unaprijediti i intenzivirati vanjskotrgovinsku saradnju.

Ambasador Reinertsen informisao je ministra Košarca da Kraljevina Norveška aktivno radi na uspostavljanju biznis asocijacije u BiH u cilju efikasnijeg povezivanja privrednika iz dvije zemlje. On je podsjetio da je Kraljevina Norveška podržala formiranje poslovnih inkubatora u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Tokom sastanka istaknuto je da su norveški investitori zainteresovani za ulaganje u energetski sektor u BiH, s fokusom na obnovljive izvore energije, kao i u oblast informatičkih tehnologija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA