Košarac s ambasadorom Đi Pingom o mogućnosti izvoza mlijeka na kinesko tržište

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom o unapređenju ekonomskih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku održanom u rezidenciji Ambasade Kine, konstatirano je da su bilateralni odnosi BiH i Kine dobri i prijateljski te da treba intenzivirati i unaprijediti vanjskotrgovinsku saradnju.

U fokusu razgovora ministra Košarca i ambasadora Đi Pinga bila je mogućnosti plasmana mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na kinesko tržište nakon što je BiH popunila upitnik za izvoz ovih roba u Kinu.

Istaknuto je da kineska strana trenutno analizira dostavljeni upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, nakon čega će uslijediti proces procjene rizika, u okviru kojeg će kineski inspektori doći u BiH kako bi verificirali proizvodne kapacitete.

Ministar Košarac i ambasador Đi Ping razgovarali su i o izvozu vina iz BiH na tržište Kine. Košarac je ukazao na potrebu unapređenja ovog procesa kako bi se poboljšalo poslovanje domaćih proizvođača vina u uslovima pandemije koronavirusa.

Ambasador Đi Ping uputio je poziv ministru Košarcu na sajam uvozne hrane, koji će u novembru biti održan u Šangaju, u cilju unapređenja vanjskotrgovinske saradnje BiH i Kine.

Biznis.ba / FENA