Košarac traži koordinaciju donatorske pomoći bh. turizmu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je dopis ambasadama i međunarodnim organizacijama akreditovanim u BiH za dostavljanje raspoloživih informacija o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma, koji je suočen sa najozbiljnijim problemima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Dopis je upućen ambasadama Japana, Holandije, Švedske, Mađarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Turske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, kao i Japanskoj međunarodnoj agenciji za saradnju, Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Delegaciji EU u BiH, Švicarskoj kooperaciji za razvoj, Državnom sekretarijatu za ekonomska pitanja Švicarske, Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju, te Razvojnom programu Ujedinjenih nacija i Njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju.

Košarac je istakao da je pandemija koronavirusa u potpunosti osujetila trend rasta turizma u BiH, te da se u tom sektoru bilježi otpuštanje radnika, nemogućnost otplate kredita i izmirivanja tekućih obaveza, ali i potpuna nepredvidivost daljeg razvoja pandemije.

– Od razvoja epidemiološke situacije zavisiće i reakcije nadležnih organa, no sasvim je sigurno da će posljedice biti ogromne, a oporavak dugotrajan – upozorio je Košarac.

Dodao je da su nadležne institucije u BiH, prije svega entitetske vlade, u okviru svojih mogućnosti preduzele određene ekonomske mjere za ublažavanje posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

– U potpunosti podržavam napore vlada Republike Srpske i Federacije BiH da se uhvate u koštac sa posljedicama koronavirusa na cjelokupni privredni sektor. U skladu sa nadležnostima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u obavljanju poslova i zadataka koji se odnose na definisanje politike, osnovnih principa, koordinaciju djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih vlasti i institucija na međunarodnom planu i u području turizma, te posebno cijeneći Vaš izuzetan i materijalni i moralni doprinos razvoju turizma u BiH, obraćam Vam se molbom da nam u što kraćem vremenu dostavite raspoložive informacije o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma – naveo je Košarac.

Podsjećajući na niz projekata koji se individualno implementiraju u cijeloj BiH, on je upozorio na nedostatak koordinacije informacija kako između donatora, tako i između nadležnih institucija u BiH.

– Cilj nam je da, prikupljajući ove informacije, omogućimo da svi akteri u ovom lancu budu upoznati o svim aktivnostima. U ovim teškim vremenima jasno je da pravovremeno raspolaganje informacijama značajno olakšava rješavanje problema. Snaga uspjeha je u sinergiji svih raspoloživih materijalnih i nematerijalnih kapaciteta – poručio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA