Košarac u ponedjeljak s najvećim uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirat će u ponedjeljak, 17. augusta, u Sarajevu sastanak s predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa.

Košarac je naveo da je politika koju vodi na čelu Ministarstva podrška i očuvanje domaće proizvodnje, iz aspekta zaštite primarne poljoprivredne proizvodnje, ali i poštivanja međunarodnih ugovora.

– Cilj nam je da definišemo korake koji će pomoći domaćim proizvođačima, s akcentom na otkup viškova koji su se pojavili na tržištu. Rješenja ćemo tražiti u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorima, ali i s praksama zemalja iz regije. Neke od tih zemalja usvojile su mjere, koje su predmet naše analize i svakako će biti tema predstojećeg sastanka s najvećim uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH – poručio je Košarac.

Po njegovim riječima, prilikom definiranja rješenja neophodno je voditi računa o potrebama primarnih poljoprivrednih proizvođača za otkupom tržišnih viškova, tržišnim cijenama, ali i o osiguravanju nastavka poslovne aktivnosti uvoznika svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Košarac je najavio da će sastanku prisustvovati i predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA