Kriza nanijela veliku štetu i baščaršijskim zanatlijama

Zanatske radnje koje su bile oduvijek zaštitni znak Baščaršije i Sarajeva su pojavom pandemije koronavirusa i nedolaskom turista, kao i većina djelatnosti u BiH, osjetile ekonomsku krizu.

– Kriza koja je zadesila ne samo BiH, nego cijeli svijet, nanijela je veliku štetu i zanatlijama. I prije pandemije koronavirusa borili smo se za opstanak starih zanata i da se sačuvaju od zaborava – kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo Mehmed Kalajdžisalihović.

On je kazao kako “svaki napravljeni proizvod treba da ima i tržište na kojem će se prodati takav proizvod, ali nažalost zbog epidemije turistička posjeta je jako mala, granice su zatvorene, niko ne putuje iz bjezbjedosnih razloga, te stoga same zanatlije ne mogu opstati na ovakvom trendu”.

Naglasio je da su institucije, odnosno Federacija BiH, Kanton Sarajevo i Općina Stari Grad Sarajevo dale podršku i pomoć starim zanatima.

– Uspjeli su da povuku neke korake kako bi spasili bar koliko toliko situaciju da ne bi došlo do totalnog odumiranja. Federacija BiH je dala sredstva da se svima koji su bili uposleni uplate doprinosi, tako da im se radni staž ne prekida i hvala Federaciji. Kanton Sarajevo je to uradio tako što je 50 posto od minimalne plate dao da bi zadržao uposlene kako radnike tako i poslodavce, i to je jedan veliki iskorak. Općina Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi najveći do zanata, uspjela je da oslobodi plaćanja zakupnine za poslovne prostore, odnosno oslobodi zakupce starih zanata od tog davanja – pojasnio je Kalajdžisalihović.

On je mišljenja da se granice ne mogu otvoriti “preko noći” zbog opasnosti od širenja zaraze, te je izrazio bojazan da će još veća ekonomska kriza nastupiti kada se epidemija smiri.

Kalajdžisalihović je kazao da je potrebno poduzeti određene mjere kako bi se trend izumiranja starih zanata zaustavio.

– Ako mislimo da zadržimo stare zanate, trebalo bi u narednom periodu razdvojiti majstore od trgovaca, odnosno one koji se bave svojim radom, predstavljaju zanat i čine kulturnu baštinu grada. Treba napraviti selekciju te stare zanate stimulisati sa nekom naknadom za opstanak, jedino tako ćemo zadržati autentičnost – kazao je Kalajdžisalihović dodavši kako je potrebno osigurati i poticaje za mlade da bi se više bavili tim poslovima.

Biznis.ba / FENA