Kroz ekonomski oporavak EU stiže pomoć i za BiH

Kao što je jutros na svom Twitter profilu i najavio, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi održao je danas niz telefonskih razgovora sa bh. zvaničnicima.

Napredak u rješavanju 14 ključnih prioriteta, borba protiv pandemije i izazovi sa migracijama, ključne su teme o kojima je Varhelyi razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kao i predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Prvi online susret Varhelyi je putem videopoziva imao sa Tegeltijom, a ocijenio ga je sveobuhvatnim.

“EU je uz Bosnu i Hercegovinu i nastavit će je podržavati u borbi protiv koronavirusa. Naglasili smo i da reforme i rad na 14 prioriteta trebaju ubrzati napredak na putu ka EU“, napisao je Varhelyi na Twitteru.

 

Kako je naveo, sa Tegeltijom je razgovarao i o pripremi ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti najesen.

„Što se tiče migracija, očekujemo daljnje akcije bh. vlasti radi boljeg upravljanja tim problemom“, dodao je Varhelyi.

Kada je u pitanju evropski put BiH, Tegeltija je naglasio da je fokus rada Vijeća ministara, uprkos izazovima nastalim usljed posljedica pandemije koronavirusa, usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Opisujući svoj susret sa Dodikom, Varhelyi je istakao kako je tokom razgovora naglašena potreba za nastavkom reformi u okviru 14 prioriteta.

“Podvučena je važnost sklapanja sporazuma sa Frontexom. Ključ je u pomirenju”, poručio je Varhelyi.

Uslijedila je online rasprava sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koju je evropski komesar ocijenio pozitivnom.

“Fokusirati se na koronavirus i reforme da biste napredovali na putu EU. BiH će imati koristi od ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. I dalje ćemo podržavati BiH u rješavanju problema migracija”, naveo je Varhelyi.

Kratak komentar današnjih susreta evropskog komesara sa bh. zvaničnicima na Twitter profilu ostavio je i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Kao što smo vidjeli u posljednjih pola godine, napredak na evropskom putu je moguć”, potcrtao je Sattler.

(Biznis.ba)