KS dobija turističku signalizaciju i sistem parkinga za turističke autobuse

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede KS i Ministarstvo saobraćaja KS usaglasili su i dogovorili zajedničke aktivnosti na uspostavi turističke signalizacije u Kantonu Sarajevo i parkinga za turističke autobuse, kao i stajališta za turističke autobuse u KS-u.

Nastavljene su ranije započete aktivnosti usmjerene na stvaranje uvjeta za uspostavu turističke signalizacije, te regulisanje dugogodišnjeg problema kretanja i parkinga turističkih autobusa u KS-u, pa je tim povodom u prostorijama Turističke zajednice KS predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS Mufik Muslić razgovarao sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS – pomoćnikom ministra Muamerom Kukanom i stručnim saradnikom Tarikom Bašovićem, te direktorom KJP ZOI’84 Edisom Bakovićem.

U cilju da Kanton Sarajevo dobije turističku signalizaciju urađenu u skladu sa EU standardima, Turistička zajednica KS je uputila molbu Ministarstvu saobaćaja KS za imenovanje komisije za izradu Elaborata turističke signalizacije u Kantonu Sarajevo. Komisiju bi činilo stručno radno tijelo koje bi prilikom izrade Elaborata u nacrtnoj verziji dozvolilo svim članovima TZKS da upute eventualne sugestije, nakon čega bi za izradu projekta signalizacije izvođač radova bio izabran putem javnog oglasa.

Turistička zajednica KS u partnerstvu sa KJP ZOI’84 ima u planu rješenje dugogodišnjeg problema parkinga i kretanja turističkih autobusa u Kantonu Sarajevo.

Predloženo je da na trenutno neiskorištenom parking prostoru Zetre bude osposobljen parking za turističke autobuse sa cjelokupnom pratećom infrastrukturom – označena parking mjesta, praonica, naplatna kućica, ugostiteljski objekat za odmor vozača autobusa. Za regulisanje kretanja turističkih autobusa i njihovog kratkotrajnog zaustavljanja, od Ministarstva saobraćaja KS je zatraženo da svojim dugogodišnjim iskustvom na trenutni prijedlog ponude svoje stručno mišljenje koja bi stajališta u KS bila najadekvatnija za ukrcavanje i iskrcavanje turista, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Uspostavljanjem moderne turističke signalizacije u KS, koje bi trebalo da bude završeno kraja 2021. godine, te stvaranjem uslova za regularno parkiranje turističkih autobusa i preciziranje turističkih autobuskih stajališta, za Turističku zajednicu KS važan su zadatak čijim bi izvršenjem bio ostvaren značajan doprinost u razvoju turističke privrede u Kantonu Sarajevo.

 

Biznis.ba / FENA