Kurz: Uvesti pravedniji porezni sistem za velike digitalne kompanije

VIENNA, AUSTRIA - JULY 05: Austrian Chancellor Sebastian Kurz, German Interior Minister Horst Seehofer (not pictured) and Austrian Vice-Chancellor Heinz-Christian Strache (not pictured) speak to the media after their meeting at the Federal Chancellery on July 5, 2018 in Vienna, Austria. Seehoher is in Vienna to discuss the implementation of his plans for new immigration measures on the German-Austrian border that will require the cooperation of Austrian authorities. (Photo by Michael Gruber/Getty Images)
Premijer Austrije Sebastian Kurz i kandidat za novog predsjednika Europske komisije Manfred Weber na sastanku u Beču su razgovarali o uvođenju poreza za međunarodna digitalna preduzeća na europskom nivou.

U obraćanju medijima prije sastanka, Kurz je izjavio da se na nivou Europske unije provode potrebne aktivnosti kako bi bio uveden pravedniji porezni sistem za velike digitalne kompanije.

Upozorio je da međunarodne digitalne kompanije u Europi plaćaju niske poreze u odnosu na njihove prihode.

Izrazio je zahvalnost Weberu koji se također, kao kandidat za predsjednika Europske komisije, zalaže za pravedniji poreski sistem na digitalnoj platformi.

Naglasio je značaj jačanja saradnje i jedinstva na nivou Europske unije, dodajući da će Unija na taj način biti efikasnija u donošenju važnih odluka.

Weber je novinarima kazao da će 2019. godina biti vrlo važna za EU ali i za cijeli svijet.

Istakao je da je snažna saradnja unutar Unije presudna kako bi se ova međudržavna zajednica suočila sa regionalnim i globalnim problemima.

Naglasio je da su globalne kompanije koje djeluju u digitalnom svijetu sve snažnije, napominjući da je upravo zbog toga potrebno što prije uvesti pravedniji porezni sistem u toj oblasti.

Istakao je da EU mora donositi nezavisne odluke i na polju digitalnih platformi.

“Ukoliko velike internet kompanije ne doprinose poreznom sistemu na pravedan način, mi u tom slučaju moramo biti mnogo učinkovitiji. Važno je da imamo pravedniji sistem”, rekao je Weber, kandidat za predsjednika Europske komisije ispred Europske narodne stranke (EPP).

Biznis.ba / AA