Lavrov potvrdio da će Rusija nastaviti nesmetani izvoz žitarica

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniu Guterresu da je Moskva posvećena ispunjavanju svojih obaveza za izvoz žitarica i đubriva.

Guterres je početkom mjeseca izjavio da je nemoguće riješiti prehrambenu krizu bez povratka Ruske Federacije i Ukrajine na tržište.

Zbog toga je predstavnik UN-a radio na dogovoru sa Rusijom, Turskom i drugim zemljama kako bi se izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica vratio na svjetska tržišta.

“Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi ispunjavati svoje obaveze u pogledu izvoza hrane i đubriva, uprkos činjenici da je njihova provedba značajno otežana ‘nezakonitim’ jednostranim sankcijama zapadnih država i poremećajem globalne proizvodnje i lanaca opskrbe zbog pandemije koronavirusa”, navodi se u saopćenju iz kabineta šefa ruske diplomatije.

Međutim, u saopćenju nije objašnjeno kakve nove konkretne korake će poduzeti.

Podsjetimo, ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je globalnu prehrambenu krizu, zbog čega su cijene žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva porasle.

Rusija i Ukrajina čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija također ključni globalni izvoznik đubriva, a Ukrajina glavni izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

 

Biznis.ba