Ljajić: Šteta od milijardu eura zbog manje stranih turista

Srbija će, prema procjenama, ove godine pretrpjeti štetu od oko milijardu eura zbog nedolaska stranih turista zbog virusa korona, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru, pa i ni mart nije bio tako loš”, kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspjeti da nadomjesti nešto, ali ne dovoljno.

Prema njegovim riječima, broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao je za 28 odsto, u februaru 18 odsto, ali se zbog epidemije virusa korona u narednim mesecima bilježi pad za više od 90 odsto.

Međutim, Ljajić je kazao da su se zbog virusa korona pojavile i nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, kao što su Stara planina i Kosjerić.

“Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomijestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačka Banje i Zlatibora će to uspjeti i one bilježe više posjeta od glavnog grada Beograda”, dodao je.

Biznis.ba