Magoda: Turistička industrija najdinamičnija grana privrede

Turistička industrija je najdinamičnija grana privrede, a Sarajevo je vrlo važno za pokretanje svih aktivnosti u razvoju turizma u Bosni i Hercegovini, ocijenio je danas predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) Kenan Magoda.

To je kazao na panel diskusiji povodom Svjetskog dana turizma koju je danas u Hastahani organizirala TZKS. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koju je definisala Svjetska turistička organizacija UNWTO glasi „Turizam za inkluzivni rast“.

Magoda je istakao da turizam učestvuje u PDP s oko 4,1 posto te da je svaki četvrti zaposleni direktno ili indirektno u vezi sa turizmom.

Izrazio je nezadovoljstvo ljetnom turističkom sezonom u KS te dodao da su ostvarili oko 50 posto rezultata u odnosu na 2019. godinu.

– Dio propusta je saniran, ali imamo toliko propusta i turističkih djelatnika koji su oštećeni i koji se neće oporaviti za nekoliko godina – kazao je Magoda te dodao da su jedni od njih definitivno stare zanatlije.

Magoda je naglasio da će TZKS u narednom periodu pomoći i zanatlijama u smislu plaćanja paušala na godišnjem nivou te da će tražiti od Vlade KS da to organizira.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić izrazio je zadovoljstvo što je TZKS za Svjetski dan turizma izabrala Hastahanu kako bio govorili o značaju turizma za lokalnu zajednicu, ali i o značaju tog parka koji je u pretodnim danima bio u središtu zbivanja.

– Želimo da u narednim danima zajedno sa strukom i građanima pričamo o budućnosti parka Hastahana koji sada nije funkcionalan – kazao je.

Idejna rješenja koja postoje za Hastahanu, dodao je načelnik, bit će stavljena po strani.

– Ovo je početak priče o novom uređenju. Neke stvari koje su se desile u prošlosti ćemo staviti iza sebe, a mi ćemo organizirati javni poziv za građane i struku da učestvuju u dizajniranju Hastahane – istakao je načelnik Mandić te dodao da će u budžetu za narednu godinu pokušati iznaći novac za realizaciju bar prve faze tog projekta.

Taj događaj je ujedno i otvorio Hastahana Summer Break program kojim će tokom 24. i 25. septembra biti priređen i niz drugih događaja, među kojima su projekcije filmova, zabave i radionice.

 

Biznis.ba / FENA