Mališević: Projekt ‘ENHANCE’ prilika za jačanje kapaciteta MSP

Privrednici iz malih i srednjih preduzeća iz Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga putem projekta “ENHANCE” imat će priliku da ojačaju svoje kapacitete kada je riječ o konkurentnosti i održivom zapošljavanju.

Radi se o projektu  „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE“ koji se implementira  u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020  sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga.

Nosilac projekta je Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH), a partneri su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis iz Sarajeva.

– Privredna komora FBiH je uputila poziv malim i srednjim preduzećima sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga da se prijave za učešće u tom projektu koji se odnosi na tri strateška sektora – drvnu, metaloprerađivačku i  prehrambenu industriju. U projekat će biti uključeno 90 preduzeća kao i 40 nezaposlenih iz tri navedena sektora i iz dvije regije iz BiH i Srbije – kazao je Feni Almin Mališević iz PKFBiH.

U projekat se, kako je dodao, mogu uključiti zainteresovana MSP iz tih sektora čiji je cilj jačanje inovacijskih kapaciteta, unapređenje kapaciteta za procjenu tržišta,  koja žele poslovne partnere tražiti na području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga, odnosno MSP koja žele da njihovi radnici razvijaju lične i profesionalne vještine i  koja planiraju nova zapošljavanja.

Učesnici u projektu će imati priliku da se edukuju u razvijanju alata za procjenu tržišta, kao i poboljšanja inovacijskih kapaciteta, te u vezi izrada strategija za brendiranje proizvoda, izvoznih strategija, umrežavanja i drugo.

Prijave se mogu dostaviti putem linka: VIDEO

Biznis.ba