Malta želi postati centar za islamske finansije

Malteška vlada podržala je osnivanje udruženja za podršku razvoja islamskih finansija, a najavila je i zakone koji bi olakšali razvoj tog sektora u sklopu nastojanja ostrvske zemlje da privuče poslovanje kompanija s Bliskog istoka.

Malteška udruga za islamske financije (MIFA) povezaće se s vladama, institucijama, multilateralnim organizacijama, tijelima za određivanje standarda, agencijama i regulatorima, kazao je Silvio Šembri, državni sekrtetar u ministarstvu finansijskih usluga, digitalne ekonomije i inovacija, na konferenciji o kriptovalutama i njihovoj budućnosti.

“Mi ćemo kao vlada razmotriti nacrte amandmana na postojeće zakone koji će islamskim finansijskim institucijama omogućiti koristi od snažnijih veza s zemljama članicama EU-a, pored drugih mogućnosti”, dodao je malteški funkcioner.

Glavni sekretar MIFA kazao je tom prilikom da se u kontekstu predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije otvara mogućnost da MIFA pozicionira Maltu kao evropski centar islamskih finansija, piše malteški Independent.

“Zahvaljujući pravima na otvaranje ogranaka u EU i članstvu Malte u Komonveltu Malta takođe može igrati ulogu vrata na tržišta Komonvelta širom svijeta. Ona je zapravo epicentar za pola milijarde ljudi u Evropi i Sjevernoj Africi te u široj regiji Bliskog istoka”, kazao je čelnik udruge prema pisanju malteškog Independenta.

Finansijskim kompanijama koje posluju u duhu islama zabranjena je naplata kamata i monetarne špekulacije, a procjenjuje se da na globalnom nivou raspolaže aktivom u iznosu većem od 2.000 milijardi dolara. Usluge iz područja islamskog bankarstva nude se na tržištima zemalja Bliskog istoka, Afrike i jugoistočne Azije, prenosi Index.

Dosadašnji pokušaji privlačenja islamskih financija i bankarstva na Maltu uključuju uvođenje indeksa islamskih dionica na Malteškoj berzi u 2016. godini.

Malteški regulator za finansijski sektor izdao je 2011. godine smjernice o islamskim investicijskim fondovima u 2011. godini. Malta je prva država EU, koja je to učinila, primjećuje Reuters.

 

Biznis.ba