McLaren F1 LM prodan za 19,8 miliona dolara

Radi se o najskuplje prodanom McLarenu F1 svih vremena, koji je prodan za 19,8 miliona dolara.

Automobil je ostao “kratak” za nešto više od tri miliona, jer je prije aukcije procijenjeno da bi novi vlasnik mogao izdvojiti 23 miliona dolara.

Automobil je prodan na aukciji kuće RM Sotheby’s te je privukao veliku pažnju dolaskom na podij. Aukcija je trajala četiri minute, a novi kupac je privatni kolekcionar koji živi u SAD-u i bez sumnje će uživati u jednom od svega dva McLarena F1 koje je upravo McLaren prepravio po LM specifikacijama. To znači da je dobio downforce paket koji je promijenio prednji dio automobila i dodao ventilacijske otvore iznad prednjih točkova, kao i spojler nazad. Njegov 6,1-litarski V12 motor je oslobođen blokade te umjest 627 KS razvija 680 KS.

Osim LM poboljšanja, bivši vlasnik je poslao automobil nazad u McLarenovu bazu u Velikoj Britaniji 2000. godine kako bi dobio bolja svjetla, prilagodljivi ovjes, 18-inčne naplatke, radio i novu boju.

Automobil je bio i u Singapuru, a potom i na Novom Zelandu. Tamo ga je barem jednom mjesečno vozio amaterski vozač Andrew Bagnell, McLaren je prešao 21.488 km.

Biznis.ba