Medina domaćin svjetskog skupa u oblasti halala, prisustvovali predstavnici BiH

U gradu Medina (Saudijska Arabija) početkom ove sedmice organizirana je Generalna skupština Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Generalnoj skupštini, šesnaestoj po redu, prisustvovali su predstavnici državnih tijela iz oblasti halal standardizacije i akreditacije zemalja OIC, te pridružene članice Bosna i Hercegovina, Tajland i Rusija. U saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, Agencija za certificiranje halal kvalitete je predstavnik BiH iz oblasti halal standardizacije na međunarodnom nivou. Sastanku Generalne skupštine prisustvovali su direktor Agencije Damir Alihodžić i Nermin Hadžić, iz odjela za marketing i odnose sa javnošću.

Na Generalnoj skupštini je prezentiran je i usvojen finansijski izvještaj, izvještaji o radu SMIIC za 2021. godinu i budžet za 2022. godinu. Također, na Skupštini su prezentirane aktivnosti Vijeća za standardizaciju, Vijeća za mjeriteljstvo, Vijeća za akreditaciju i SMIIC komiteta za standarde za ocjenu usklađenosti. Prezentirani su izrađeni i usvojeni standardi OIC/SMIIC 18:2021 – Halal Quality Management System i OIC/SMIIC 22:2021 Halal Edible Gelatin – Requirements and Test Methods u čijoj izradi je učestvovala Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Izabrani su novi članovi Upravnog odbora Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo OIC. Pored ovoga, na poziciju generalnog sekretara SMIIC, ponovo je izabran gospodin Ihsan Ovut, koji će u naredne tri godine vršiti tu dužnost. Naredna Generalna skupština SMIIC OIC bit će održana 22. novembra 2023. godine u Istanbulu.

Bosna i Hercegovina je jedna od najaktivnijih članica u radu SMIIC-a gdje aktivno učestvuje u radu i pruža doprinos u izradi novih propisa I standarda u Oblasti halala.

Predstavnici Agencije su održali i nekoliko značajnih sastanaka sa predstavnicima državnih institucija iz Saudijske Arabije, Turske, Tajlanda, Uzbekistana, Indonezije, … Cilj ovih sastanaka je bio unapređenje saradnje u oblasti halala i izvoza halal certificiranih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na ova tržišta, te dolaska turista iz ovih zemalja, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

 

Biznis.ba / FENA