Merkel: Država ne može u nedogled pomagati tvrtkama pogođenima krizom

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da se golema pomoć države tvrtkama pogođenima krizom koronavirusa ne može nastaviti u nedogled u trenutnom opsegu.

Kancelarka se obratila javnosti u povodu predstojećih rasprava u parlamentu o proračunu za 2021.

“Savezna vlada, pokrajine i vijeća moraju raditi zajedno, dobro i konstruktivno kako bismo prevladali pandemiju i njezine posljedice na najbolji mogući način”, rekla je Merkel u svom tjednom video-podcastu.

U utorak bi Bundestag trebao raspravljati o proračunu za sljedeću godinu. Očekuje se da će preko jedne trećine proračuna biti financirano zaduženjem.

Koalicijska vlada planira sljedeće godine posuditi dodatnih 180 milijardi eura (218 milijardi američkih dolara). Kancelarka Merkel stala je obranu dodatnog zaduživanja.

“Ako bi veliki broj tvrtki propao i ako se pritom izgube milijuni radnih mjesta, to bi nas još više koštalo, kako s financijske tako i socijalne strane”, upozorila je Merkel.

Dodala je da bi država 2021. mogla ponovo potrošiti velike svote novca zahvaljujući uštedama u prijašnjim godinama.

Sveukupno država predviđa da će sljedeće godine potrošiti skoro pola bilijuna eura i posuditi gotovo dvostruko više. Morat će se smanjiti porezi za mnoge građane.

( Hina)