Mevludin Bektić: Minimalac treba biti 70% prosječne plate, sindikat uvodimo u zakonske okvire

Bektić kaže kako je i sam pojam minimalne ili najniže plate neprimjeren, potcjenjivački te više voli govoriti o pristojnoj plaći ili onoj koja može biti na granici siromaštva.

“Ipak, ako želimo boljitak i prosperitet moramo govoriti o povećanju najniže plaće. Opredijeljeni smo u sidikatu, bar u granama koje mi predstavljamo, da bi otprilike 70 posto prosječne plate u Federaciji trebalo biti osnova za izračun plate”, kaže Bektić, ali i napominje da u ovoj projekciji ne treba uključivati topli obrok, regres i prijevoz.

On kaže i kako je aktuelni prijedlog poslodavaca zakon o ustupanju radne snage, kojem se Bektić oštro usprotivio na jednom od posljednjih Ekonomsko-socijalnih vijeća FBiH, prepisan iz nekog drugog zakonodavstva i nije prilagođen našem.

“Zaštita radnika po tom zakonu je nedefinisana, neodređena te smo tražili da se on vrati na doradu. Tom problemu treba studiozno pristupiti, a mi kao sindikat ćemo pokušati zaštititi radnika koji je u aktuelnom prijedlogu ostao na marginama”, izjavio je.

On kaže da po pitanju zakona o ustupanju radnika očekuje od resornog ministarstva da pozove socijalne partnere koji bi trebali doraditi aktuelni prijedlog.

Bektić je oprezno najavio naredne korake koji bi trebali uslijediti nakon izbora, navodeći da se poslije Edhema Bibera, već deset godina, nijedan izabrani predsjednik SSSBiH nije uspio upisati u registar Ministarstva pravde, niti je upisan statut.

“Pokušali smo stupiti u kontakt s MInistarstvom pravde da nam oni daju inpute kako bismo legalizovali ovu stvar i uveli je u zakonske okvire”, kazao je Bektić naglašavajući da je za prekjučerašnjeg zasjedanje prethodila priprema od šest mjeseci.

Bektić kaže da, što se tiče pomenutih pravnih procesa – neće biti do njih, ako se šta ne ispolitizira.

“Gospodin Šatorović je uradio ono što je uradio, neku vrstu secesije 2018. godine, ali mi smo ovih šest mjeseci pozivali kolege da se vrate zajedničkom radu. Nažalost, to je izostalo”, zaključio je Šatorović naglasivši na kraju da ostaje otvoren za razgovore i kompromise s drugom sindikalnom “grupacijom”.

Biznis.ba / Klix.ba