Milijarde propadaju, a vlast spava

Nemamo pravo da svu krivicu svaljujemo na zvanični Zagreb zbog toga što su bh. preduzeća na pragu gubitka imovine u Hrvatskoj, koja je, po procjenama, vrijedna više od vrtoglavih 10 milijardi eura.

Imamo mi svoju vlast, koja je debelo plaćena da zastupa naše interese, a koja se, od 18. maja, kada je usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske, još nije, ako ništa drugo, oglasila ni zvaničnim saopštenjem.

Susjedna država je, naime, izglasala da nekretnine i zemljište firmi iz BiH, ali i Srbije, može dati na upravljanje trećim osobama na 30 godina. Počeće se, dakle, u hrvatski budžet ulijevati ogromne cifre. Iznajmljivaće ono što nije njihovo.

A nije ni naše, jer nam se vlast maćehinski odnosi prema mnogim bitnim pitanjima, pa i ovom. Sposobni su samo da keš spiskaju na namještene tendere i za nova radna mjesta na državnim jaslama.

Iako javnost već danima bruji o “pljački” bh. imovine na hrvatskoj teritoriji, svoj stav o tome još nisu iznijeli ni Predsjedništvo, ni Savjet ministara BiH. Novonastala situacija u BiH se od prvog dana morala tretirati pod oznakom – hitno. Kontramjere? Što da ne?!

Možete misliti šta bi se sve u proteklih nekoliko dana izdešavalo da je, primjera radi, neka odluka Zagreba iznervirala Ljubljanu.

Kod nas niko ni prstom da mrdne iako, po svemu sudeći, ostajemo, primjera radi, bez bivših bh. odmarališta na hrvatskoj obali. A, kada bi Hrvatska, recimo, BiH dala pare za tu našu imovinu (što se ni u snu ne može desiti), ovi naši bi se pohvatali za vratove zbog raspodjele plijena.

Nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, između država nasljednica ostalo je mnogo otvorenih pitanja i neriješenih problema, pogotovo kada je riječ o imovini. Ovakav potez Hrvatske bio je očekivan, ona vrijeme nije gubila. A naši. Po običaju. Spavaju. Za naše pare.

Piše: Dragan Sladojević

Biznis.ba / Nezavisne