Ministar Jeličić o poticajima za poljoprivrednu proizvodnju u KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (KS) uputilo je obavijest poljoprivrednicima u KS da će danas biti objavljena javna rasprava o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih poticaja i minimalnim uslovima za početak proizvodnje i minimalnim uslovima za investiranje te rokovima za podnošenje zahtijeva za 2020. godinu.

Prijedlog te odluke bit će objavljen na web stranici Ministarstva, a u roku od pet dana poljoprivrednici će elektronskim putem moći da dostave primjedbe, prijedloge i sugestije kako bi se odluka što prije mogla staviti u dalju proceduru i realizaciju, saopćeno je iz KS-a.

Zbog stanja nesreće izazvane koronavirusom, a u cilju motivisanja poljoprivrednika za što većom proizvodnjom, u predloženoj odluci data su maksimalna povećanja poticaja za sve vidove proizvodnje.

– U želji da iskoristimo i olakšamo proizvodnju i kupovinu domaćih proizvoda, predložićemo Vladi da se poljoprivredni proizvođači oslobode obaveze dokazivanja kupovine deklarisanog sjemena, sadnog materijala i đubriva kako bi korištenjem vlastitog repromaterijala zasijali što veće površine i proizveli što više hrane – naglasio je kantonalni ministar privrede Draško Jeličić.

Poljoprivredni proizvođači su obavješteni o Odluci Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koja je proslijeđena općinama, kojom se obavezuju općine da dostave preliminarne spiskove za vršenje proljetne sjetve.

Također, istom odlukom su pozvani svi oni koji do sada nisu obrađivali svoje zemljište da to učine ovoga proljeća, te da prate upute nadležnog federalnog ministarstva kako bi ostvarili pravo na povoljnosti koje će im biti dostupne.

Resorno ministarstvo, istovremeno, obavještava poljoprivrednike koji su do sada podnijeli zahtjeve da je svih 138 zahtijeva obrađeno i dostavljeno nadležnom Federalnom ministarstvu u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Ministar Jeličić je naglasio da postoje stalni kontakti sa akademskom zajednicom i nevladinim sektorom u dogovorima oko iznalaženja najboljih rješenja za poticaj poljoprivrede u KS-u, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA