Ministrica Đapo traži moratorij na kredite hotelijera i poziva na otvaranje granica

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je niz sastanaka s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem s kojim je razgovarala na koji način pomoći turističkim radnicima, posebno hotelijerima u Federaciji BiH.

Đapo je od Mahmuzića tražila da svim hotelijeraima bude omogućeno uvođenje moratorija na kredite koje imaju kod banaka.

– Tražila sam najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. S obzirom na to da je većina ušla u velike investicije i da imaju ogromne rate kredita, a nemaju posla i da su u nezavidnom položaju zbog zatvorenih granica, mislim da su zahtjevi opravdani. S tim se složio i direktor Agencije za bankarstvo Mahmuzić, koji nam je obećao da će Agencija uzeti u obzir trenutno stanje u kojem se nalaze hotelijeri – rekla je Đapo.

Po njenim riječima, zahtjevi za uvođenje moratorija proistekli su iz direktnih svakodnevnih sastanaka koje kao ministrica održava s hotelijerima.

Ministrica Đapo još jednom je pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za državljane Turske i drugih zemalja sa istoka, a radi omogućavanja dolaska turista i pokušaja da se koliko-toliko spasi turistička sezona u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Biznis.ba / FENA