Mital za odbranu sa slobode položio 12,5 miliona eura!

Kantonalni sud Tuzla donio je danas rješenje o ponuđenoj kauciji za industrijalca Pramoda Mitala i dvojicu njegovih saučesnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa.

Mital je za odbranu sa slobode položio 12,5 miliona eura, prenosi Avaz.

Saznajemo da je kauciju uplatio Mitalov otac Mohan Lal Mital.

Određene su mu mjere zabrane, koje podrazumijevaju da se mora javljati Sudu i danas je poslije 14 sati pušten iz pritvorske jedinice Suda u Tuzli.

Odbrana je jučer predložila Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente pusti na slobodu nakon što se uplati kaucija u iznosu od tri miliona maraka (1,5 miliona eura).

Ponuđena je kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion eura, a Batarčijeva i Dasova pola miliona.

Istovremeno saznajemo da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude, što je, također, učinjeno.

Mital se našao u problemima, jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine iz “Global Ispat Koksne industrije Lukavac” (GIKIL) izvukao 21 milion maraka, zbog čega je prošle sedmice uhapšen i određen mu je pritvor.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ”Mittal Steel” napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo se, prema ”Forbesovoj” listi, procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara. Porodična firma ”Mittal Steel”, koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu.

U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ”Arcelor Mittal”.

Biznis.ba