Mitrović-Milić: Ključni projekti revitalizacija Luke Brčko i mosta Brčko-Gunja

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović posjetio je danas Vladu Brčko distrikta i sa gradonačelnikom Sinišom Milićem razgovarao o realizaciji projekta rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja te drugim aktuelnim pitanjima iz nadležnosti Ministarstva.

Obustava teškog motornog prometa, odnosno korištenje mosta samo za promet lakih vozila i pješaka, kako je kazao Mitrović, izazvalo je nesagledive ekonomske posljedice, naročito privrednicima Brčko distrikta BiH.

– Rekonstrukcijom ovog mosta, izgrađenog prije 130 godina, ponovno bi se uspostavio teretni promet na graničnom prijelazu između Brčkog i Gunje koji je za Brčko distrikt više nego značajan, pogotovo za privredu, ali i Javno preduzeće ‘Luka Brčko’ – dodao je Mitrović.

Gradonačelnik Milić je izrazio zadovoljstvo podrškom koju Ministarstvo pruža u realizaciji dva izuzetno važna projekta za Brčko distrikt BiH – revitalizaciji JP „Luka Brčko“ i rekonstrukciji mosta na rijeci Savi koji je i granični prijelaz između Brčkog i Gunje, odnosno BiH i Hrvatske.

– Ovi su projekti ključni za razvoj ekonomije u Brčko distriktu i sa najavljenom gradnjom autoceste iz pravca Banje Luke i Sarajeva dodatno će ojačati poziciju Distrikta kao sredine pogodne za privredne aktivnosti – naglasio je gradonačelnik Milić.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici ministar Mitrović i gradonačelnik Milić obišli su i most Brčko-Gunja, a nakon toga razgovarali sa direktorom JP „Luka Brčko“ Marinkom Viljušićem.

Direktor Viljušić zahvalio je ministru Mitroviću na posjeti, ističući da je JP „Luka Brčko“ od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu kao jedina luka, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Biznis.ba / FENA