Mjere podrške ekonomijama iznose globalno 19,5 biliona dolara

Od izbijanja pandemije korona virusa, vlade i centralne banke u svijetu obećale su da će izdvojiti 19,5 biliona dolara kako bi podržale svjetsku ekonomiju, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Vlade su objavile mjere podrške od skoro 12 biliona dolara do septembra ove godine, a centralne banke su svojim mjerama dodatno pomogle sa najmanje 7,5 biliona dolara kako bi se ublažio uticaj pandemije na njihove ekonomije, navodi MMF u svom godišnjem izvještaju, objavljenom u ponedjeljak.

Ipak, uprkos nezapamćenom obimu i brzim spasilačkim mjerama, koje su obuhvatile smanjenje poreza, subvencionisanje zarada, odobravanje zajmova malim preduzećima i rezanje kamata na rekordno niske nivoe, globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije, napominje Fond, a prenosi CNN.

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u velikim dijelovima svijeta, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kpjem je bila prije udara pandemije.

Iako najava vakcina protiv koronavirusa nagovještava poboljšane izglede za globalnu ekonomiju sledeće godine, one neće mnogo pomoći zemljama u neposrednoj budućnosti. A potencijalne prepreke na putu za obezbeđenje dodatne finansijske podrške privredama mogle bi da ugroze ionako krhki oporavak.

“Pred zemljama je sada dug put uspona koji će biti težak, neujednačen, neizvestan i sklon zastojima”, rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

U Sjedinjenim Državama, gdje broj slučajeva korona virusa raste, odbijanje predsjednika Donalda Trampa da prizna pobjedu Džoa Bajdena moglo bi da zaustavi napore da se donese još jednom veliki paketu podsticaja, navodi CNN.

U zemlji i dalje ima oko 10 miliona radnih mjesta manje nego prije početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja kako bi zaustavile rast broja zaraženih, što će dodatno otežati oporavak.

Istovremeno, Evropska unija se suočava sa unutrašnjom pobunom koja bi mogla da odloži konačno odobrenje njenog fonda za oporavak od korona virusa vrednog 800 milijardi evra (950 milijardi dolara), o kojem su mjesecima vođeni pregovori i koji bi trebalo da startuje 1. januara, navodi se u tekstu.

Biznis.ba / Tanjug