Mljekari iz Gradiške: Imamo kvalitet za Evropsku uniju

Udruženje proizvođača mlijeka Opštine Gradiška (UPMG), koje okuplja više od 60 lokalnih proizvođača, ovih dana ulazi u desetu godinu postojanja.

Miroslav Kalabić iz UPMG je kazao da je u osnivačkom odboru bilo desetak proizvođača, te da su se uskoro Udruženju pridružili svi proizvođači mlijeka sa područja opštine Gradiška. Dodao je da se na redovnim sastancima svi članovi Udruženja informišu o aktuelnim pitanjima i  događajima vezanim za farmere i da tako grade povjerenje.

Putem UPMG lokalni proizvođači lakše komuniciraju sa institucijama, kompanijama i udruženja.

– Između ostalog, važnu saradnju ostvarujemo sa USAID/Sweden FARMA II projektom, ali i sa institucijama poput Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Opštinom Gradiška. Na godišnjem nivou proizvedemo oko 9.251.000 litara mlijeka. Cjelokupnu proizvodnju mlijeka otkupljuje Mlijekoprodukt a.d. Kozarska Dubica. Ponosni smo na činjenicu da imamo i tri poljoprivredna gazdinstva na čijem su čelu žene kao nosioci, a taj broj će sigurno rasti u budućnosti – naveo je predsjednik Udruženja Nedeljko Dejanović.

Saradnja i podrška USAID/Sweden FARMA II projekta rezultirala je značajnim porastom količine proizvedenog mlijeka.

– Udruženje proizvođača mlijeka opštine Gradiška je učestvovalo u USAID/Sweden FARMA II sa deset proizvođača mlijeka koji su nabavljali poljoprivrednu mehanizaciju. Projekat je uspješno  proveden i svi proizvođači su dobili traženu mehanizciju. Samo ova grupa proizvođača ostvaruje proizvodnju više od 1.254.950 litara mlijeka godišnje. Pokazalo se da je obrok pripremljen u novim silomiksericama, koje dotad nisu imali, daleko kvalitetniji, ujednačeniji i izbalansiran prema proizvodnim potrebama grla, a što je imalo za rezultat povećanje količine proizvedenog mlijeka za osam do deset posto – napominje Mlađen Gajić, predsjednik Skupštine Udruženja.

Proizvođači također žele napraviti iskorak i u procesu obrade i proizvodnje mlijeka.

– Osnovna poruka proizvođačima je da počnu razmišljati o djelimičnoj finalizaciji svog glavnog proizvoda – mlijeka u kajmak, sir, jogurt, maslac, voćne jogurte. Jednostavno, moramo početi raditi na tome da ponudimo i druge proizvode, te da to postane praksa. Samo tako ćemo biti konkurentni na tržištu Evropske unije, a kvalitet već imamo – kazao je Momčilo Gojković, savjetnik Udruženja.

Mljekari iz Gradiške se suočavaju sa izazovima koje imaju proizvođači u mljekarskoj industriji širom zemlje. No, pozitivni trendovi s terena upućuju da sektor pravi pomake naprijed, te da su domaći proizvođači spremni pratiti standarde EU, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA