Molerima pune ruke posla

Molere u Bosni i Hercegovini pandemija virusa korona nije stopirala u obavljanju posla, te oni imaju pune ruke posla i njihovi termini zauzeti su i za narednih nekoliko mjeseci.

Mnogi građani su boraveći kod kuće iskoristili ovaj period da uređuju svoje domove, pa su agnažovali molere, pridržavajući se mjera distance i nošenja maski.

U moleraju “Grga” iz Banjaluke kažu da su imali kratku pauzu zbog pandemije, ali da je posao krenuo već prije dvije nedjelje.

“Ljudi masovno zovu da radimo poslove. Konkretno, radimo po pozivu krečenje stubišta, stanova i ostalo. Mušterije nas zovu sada više nego inače, dogovaramo termine za određene dane i uglavnom te rokove i ispoštujemo”, kažu u moleraju “Grga”.

Ističu da su im unaprijed sedam dana uglavnom popunjeni svi termini, te kada oni prođu, pristižu drugi i tako redom do kraja sezone.

Kako su oni pojasnili, cijene moleraja se nisu mijenjale, ali cijena uglavnom zavisi od stanja zidova i da li se tu podrazumijevaju dodatni radovi, poput gletovanja, šmirglanja, struganja i slično.

“U početku je bilo problema sa nabavkom materijala, jer trgovine nisu mogle raditi, sada već rade radnje i sve se vraća u normalu. Pune su nam ruke posla i posao se otvara”, rekli su u banjalučkom moleraju “Grga”.

Elvis Javorovac, moler iz Sarajeva, kaže da nije primijetio tokom pandemije da mu je posao opao ili porastao, nego da se odvija istim intenzitetom kao i svake godine.

“Građani na termin čekaju u zavisnosti od sezone, u sezoni termin čekaju dva-tri mjeseca, a u zimskom periodu 10-15 dana. Ukoliko sada neko pozove, on tek za dva-tri mjeseca može doći na red”, kaže Javorovac za “Nezavisne”.

On kaže da na takvu situaciju nije uticala korona, već da je tako godinama.

“Cijene moleraja se nisu mijenjale, one zavise od toga šta se radi. Cijene za industriju su niže od cijena radova u kućama i stanovima. Jeftinije je raditi u građevini gdje uđeš i imaš 1.000 kvadrata, te je to druga priča. Takođe sve zavisi i od stanja zidova”, kaže Javorovac.

Moler Amer iz Sarajeva kaže da poslovi idu svojim tokom i da ima dva mjeseca unaprijed dogoverene termine.

“Teško da mogu sada uzeti novu mušteriju jer nam fali majstora i to je problem. A da je normalno stanje, bili bismo rezervisani čak pola godine unaprijed”, kaže Amer.

On kaže da su tokom pandemije imali tu sreću da rade sve vrijeme, međutim da to pojedine kolege i nisu mogle.

“Imam pet-šest momaka sa kojima radim završne radove u kompletu, rigips, fasade, unutarnje adaptacije i druge”, dodaje Amer.

Nevenka T. iz Banjaluke kaže da je prije dvije sedmice angažovala molere da joj okreče kuću i pomoćne objekte, koje je raščistila od nepotrebnih stvari tokom samoizolacije.

“Bilo je teško doći do molera, ali srećom znam ove koji su mi i ranije krečili, pa sam imala prioritet kao stalna mušterija”, kaže ona.

Biznis.ba / NN