Musić: Prevent otpušta radnike u Ključu, obećanja iznevjerena

Kandidat SDA za načelnika općine Ključ Jasmin Musić komentirao je u intervjuu za Vijesti.ba činjenicu da se prije četiri godine glasno govorilo o otvaranju pogona Preventa u ovoj Općini.

– To je bilo prije četiri godine, međutim danas se taj isti Prevent sveo na svega tridesetak zaposlenih i nastavlja sa otpuštanjem radnika. Jedna od posljedica toga jeste da više niko ne vjeruje u obećanja velikih investicija i otvaranja fabrika, rekao je Musić.

Kad je u pitanju privreda mišljenja je da se tom dijelu mora pristupiti sasvim drugačije.

– U više navrata sam naglašavao da moramo pronaći realna i održiva rješenja. Primjera radi, Ključ je prije rata imao jaku drvnu industriju i znam da mnogi priželjkuju njen povratak. Međutim, teško da je možemo povratiti u prijeratnom obimu. Moramo potražiti aletrnativu. Zašto ne bismo iskoristili, naprimjer, naše turističke potencijale? Uz promišljenu promociju naših prirodnih ljepota, podršku sektoru ugostiteljstva, uslužnim djelatnostima, brendiranje našeg kulturnog naslijeđa, osmišljeno objedinjavanje svih društvenih manifestacija pod okriljem „Ključkog ljeta“ možemo našem gradu dati drugi život, navodi Musić i dodaje:

– Druga stvar kad govorimo o privredi – treba nam manje priče, a više rada. Godinama pričamo o industrijskoj zoni, a još uvijek nemamo pristojnog prostora, sa svim pratećim sadržajima poput pristupnih puteva, snabdijevanja vodom i električnom energijom. Zašto bi nam investitori dolazili kad nemaju gdje smijestiti svoje pogone? Proširenje postojeće ili uspostavljanje nove industrijske zone treba svakako biti jedan od prioriteta novog načelnika.

Biznis.ba