Musk počeo dijeliti otkaze u Twitteru, objavljen sadržaj e-maila koji je uputio radnicima

Novi vlasnik Twittera Elon Musk je počeo uručivati otkaze u ovoj kompaniji. To je učinio nakon što je jučer, 3. novembra, obavijestio radnike da će biti smanjen broj zaposlenika.

Desetine Twitterovih zaposlenika su sinoć i jutros na ovoj društvenoj mreži objavili da su im blokirani poslovni e-mailovi, i to prije nego što su obaviješteni da će dobiti otkaz. Pojedini su uputili i oproštajne poruke te time istakli da više nisu zaposlenici ove kompanije.

Među onima koji su to učinili su oni koji su radili u odjelu za sadržaj, za etička pitanja vještačke inteligencije, za marketing i komunikaciju, za pretragu i oni iz drugih odjela.

Nije poznato koliko je tačno radnika otpušteno i koliko će ih biti otpušteno. Do trenutka kada je multimilijarder Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara, kompanija je imala 7.500 radnika. Špekuliše se da bi moglo biti otpušteno između 25 i 50 posto od navedenog broja.

Kako izvještava CNN, Musk, koji je čelnik kompanija Tesla i SpaceX, razmatra kako ova društvena mreža trenutno posluje i kako poboljšati njeno poslovanje. Sinoćnim e-mailom je istakao da će svi do danas do 12 sati biti obaviješteni o radnom statusu.

“Ako vaše zaposlenje nije upitno, bit ćete obaviješteni o tome preko e-maila. Ako je vaše zaposlenje upitno, bit ćete e-mailom obaviješteni o tome šta trebate sljedeće uraditi”, napisao je Musk u e-mailu čiji je sadržaj objavio CNN.

Radnicima je ukazano da će se uredi kompanije privremeno zatvoriti kako bi se zaštitila sigurnost zaposlenih i Twitterovog sistema. Prema riječima najbogatijeg čovjeka na svijetu, za radnike slijedi nevjerovatno izazovno iskustvo.

Nekoliko radnika Twittera je sinoć podnijelo kolektivnu tužbu, istakavši da kompanija krši kalifornijski zakon o prilagodbi i prekvalifikaciji radnika. Zakonom se poslodavac, koji ima više od 100 zaposlenih, obavezuje da odluku o uručivanju otkaza za 50 i više radnika mora saopćiti 60 dana prije samog otkaza.

Shannon Liss-Riordan je pravna zastupnica onih koji su podnijeli tužbu. Prema njenim riječima, najbogatiji čovjek na svijetu je stavio doznanja da je pridržavanje saveznih zakona o radu trivijalno.

“Podnijeli smo ovu tužbu kako bismo osigurali da Twitter odgovara prema našim zakonima i kako bi spriječili zaposlenike da se nesvjesno odreknu svojih prava”, istakla je.

Musk je upravljanje Twitterom započeo otpuštanjem generalnog direktora Parage Agrawala te otpuštanjem dvojice izvršnih direktora. Osim toga, raspustio je upravni odbor kompanije.

Biznis.ba