Musk prodao pet milijardi dolara vrijednosti dionica Tesle

Izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je oko 5 milijardi dolara vrijednosti dionica kompanije, izvijestio je milijarder u podnesku u srijedu, samo nekoliko dana nakon što je anketirao korisnike Twittera o prodaji 10 posto svog udjela.

U svojoj prvoj prodaji dionica od 2016. godine, Musk je prodao gotovo 3,6 miliona dionica Tesle, vrijednih oko 4 milijarde dolara, dok je također prodao još 934.000 dionica za 1,1 milijardu dolara nakon što je iskoristio opcije za sticanje gotovo 2,2 miliona dionica.

Prema Forbesu, 4,5 miliona dionica iznosi oko 3 posto njegovih ukupnih udjela u kompaniji koja proizvodi električna vozila, što čini golem dio njegovog bogatstva procijenjenog na 281,6 milijardi dolara.

Musk je u subotu anketirao korisnike Twittera o prodaji 10 posto svog udjela, čime je pomogao u snižavanju cijene Tesline dionice nakon što je većina na Twitteru rekla da se slažu s prodajom.

Dionice su u utorak potonule 12 posto u višednevnoj rasprodaji koja je ugrozila poziciju tvrtke u klubu vrijednom milijardu dolara, ali se u srijedu oporavila za 4,3 posto.Prodaja vezana uz opcije uspostavljena je u septembru kroz plan trgovanja koji omogućuje korporativnim insajderima da uspostave unaprijed planirane transakcije prema rasporedu, stoji u prijavi. Prodaja dionica povezanih s opcijama plaćena je za pripadajuće poreze. Nije bilo jasno kako i je li plan trgovanja povezan s Muskovom anketom na Twitteru. Tesla nije odgovorio na upit za komentar.

Dodatne prodaje dionica bile su odvojene i dale su Musku znatne rezerve gotovine, s obzirom da je njegovo bogatstvo uvelike povezano s njegovim udjelima u Tesli i SpaceXu.

Musk ima više od 20 miliona dodatnih dioničkih opcija koje ističu u augustu sljedeće godine.

Ako Musk provede plan prodaje dionica od 10 posto, to bi u kratkom roku bio blagi negativan rezultat, rekao je Mark Arnold, glavni investicijski direktor u Hyperion Asset Managementu u Brisbaneu, gdje je Tesla najveći holding u svom globalnom fondu.

“Ali dionice su prilično likvidne i ne predstavljaju veliki postotak ukupno izdanih dionica, tako da to ne bi trebalo imati toliki uticaj… prilično smo zadovoljni izgledima za poslovanje”, rekao je.

Iako je Tesla ove sedmice izgubio blizu 150 milijardi dolara na tržišnoj vrijednosti, maloprodajni ulagači bili su neto kupci dionica. Otprilike 58 posto Teslinih trgovačkih naloga na Fidelityjevom brokerskom web mjestu u srijedu bilo je za kupnju, a ne za prodaju.

Prema Vanda Researchu, mali ulagači su u ponedjeljak i utorak neto kupili 157 miliona dolara.

Tesla je sada u porastu za više od 51 posto u 2021., uglavnom zahvaljujući skupu u oktobru koji je potaknut sporazumom o prodaji 100.000 vozila kompanija za iznajmljivanje automobila Hertz.

Biznis.ba