Na Jadranu se odmara oko sedam hiljada turista, nakon domaćih najviše iz BiH

Foto: PIXSELL

Jadranski su domaćini priželjkivali pa i očekivali nešto malo više turista za božićne blagdane, ali su ih na kraju ugostili samo oko sedam hiljada, prenosi Hina u nedjelju Večernji list.

Otprilike polovica su stranci, a polovica domaći gosti, kojih bi zasigurno bilo više da nije uvedena zabrana putovanja između županija.

Istina, potvrde o rezervaciji smještaja mogle su poslužiti kao dozvola za prelazak županijskih granica, ali u ova vremena korone malo je rezervacija, odluke o putovanju donose se u zadnji trenutak i često se plaća tek na licu mjesta, pa su se domaćini na kraju morali zadovoljti tek svakim trećim gostom u odnosu na turistički posjet tijekom lanjskog Božića.

U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju pa je lagano razočaranje razumljivo.

Kako god, gostiju je ovih dana očekivano najviše u Istri i na Kvarneru, i to 1400, odnosno 1300. Ali, i Splitsko-dalmatinska županija, recimo, ugostila ih je devetstotinjak. Od ukupno sedam hiljada, pet hiljada je u komercijalnim objektima, a dvije hiljade kod familije ili prijatelja.

Među gostima koji su platili noćenje većina od tri hiljade izabrala je obiteljski smještaj, u hotelima ih je oko hiljadu, a u kampovima dvjestotinjak. Po brojnosti nakon domaćih gostiju slijede gosti iz Bosne i Hercegovine te Nijemci, a iznenađujuće visoko, na četvrtom mjestu, državljani su SAD-a.

Slovenski su turisti, s obzirom na broj kuća za odmor u Hrvatskoj, tek peti. Inače, cijeli decembar prolazi sa sličnom strukturom i sličnim brojem gostiju. Od početka godine do prekjučer ostvareno je oko 40 posto noćenja u odnosu na lanjski decembar.

 

Biznis.ba / FENA