Na Sajmu karijera STEAM 23 izlagača koji predstavljaju obrazovne institucije i kompanije

Sajam karijera STEAM na kojem se mladi mogu informisati o obrazovnim usmjerenjima i profesijama u oblasti STEAM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike), otvoren je danas na Ilidži.

 

 

“STEAM Career Fair – sajam karijera” u okviru Projekta opšteg obrazovanja (TABLA) organizovao je Save the Children s partnerskom organizacijom Mreža za izgradnju mira i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prema riječima zamjenika šefa Misije USAID-a u BiH Roberta Lopeza, radi se o projektu čiji je cilj unapređenje rezultata obrazovanja u oblasti STEAM-a.

– Sajam je dobra prilika za mlade da se pobliže upoznaju sa fakultetima koji mogu biti njihov izbor nakon srednje škole, te da se umreže sa svim onim kompanijama koje im mogu pružiti dodatnu podršku u tom obrazovanju – izjavio je Lopez.

Kroz taj projekt su, kako je dodao, imali priliku raditi i sa učiteljima, odnosno nastavnicima kako bi im pomogli da poboljšaju svoje vještine u predavanju njihovih predmeta.

– U okviru projekta sarađivali smo sa više od tri hiljade nastavnika, donirali smo opremu u vrijednosti 2,4 miliona KM i to u 104 škole. Vlada SAD i dalje ostaje posvećena razvoju prilika za zapošljavanje, odnosno za razvoj karijera mladih ljudi u BiH – istakao je Lopez.

Na sajmu učestvuju 23 izlagača koji predstavljaju obrazovne institucije i kompanije.

Svrha Projekta opšteg obrazovanja, kako je rekla projektna specijalistkinja u okviru tog projekta Aldina Jahić, jeste da se poboljšaju ishodi učenja kod učenika.

– To podrazumijeva neophodne promjene u obrazovnom sistemu u BiH, odnosno napuštenje tradicionalnog modela podučavanja i primjenu novih, inovativnih pristupa, metoda i oblika rada u okviru nastavnog procesa – dodala je Jahić.

Dvodnevni Sajam karijera STEAM otvoren je danas u Hotelu Hills na Ilidži.

 

Biznis.ba / FENA