Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,17 posto, na 35.870 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34 posto, na 4.704 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 15.993 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima trgovačkih lanaca Macy’s i Kohl’s.

Zajedno s prijašnjim rezultatima Walmarta i Targeta, to pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna, što podržava daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, također, skoku cijene dionice Nvidie za više od 8 posto, nakon što je taj proizvođač čipova izvijestio o boljim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo.

S druge strane, Dow Jones indeks pao je treći put u ovom tjednu, što je posljedica oštrog pada cijene dionice tehnološkog diva Cisca.

Zbog svega toga, izjava Johna Williamsa, predsjednika ogranka Feda u New Yorku, da se inflacija širi i da bi mogla dodatno ojačati ostala je u drugom planu.

Prošloga je tjedna objavljeno da su u listopadu potrošačke cijene u SAD-u porasle 6,2 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 posto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 16.221 bod, a pariški CAC 0,21 posto, na 7.141 bod.

Biznis.ba