Najstariji milijarder na svijetu u 100. godini svaki dan ide na posao

Najstarijem milijarderu na svijetu, stogodišnjem Changu Yunu Chungu, svi bi oprostili lagodan život i uživanje u mirovini, ali on ni nakon 80 godina karijere ne odustaje od posla.

Ostajanje kod kuće za osnivača kompanije Pacific International Lines (PIL) nije opcija. Iako je poziciju direktora prepustio svom sinu Teu Siongu Sengu ranije ove godine, stogodišnji Singapurac i dalje insistira da ide na posao svaki dan.

“To je moja navika”, kazao je Chung za CNBC.

Direktor emeritus kaže kako posjećuje firmu svakodnevno kako bi prošao kroz sve operacije i provjerio svaki odjel.

“Svaki dan pišem sve svoje aktivnosti u dnevnik. Jednostavno ne mogu biti kući, bude mi jako dosadno”, dodaje Chung koji je PIL osnovao davne 1967. godine.

Njegov sin Teo govori kako se barem dva puta dnevno konsultuje s ocem oko određenih odluka i vođenja kompanije sa gotovo 18.000 zaposlenih.

“U svakom poslu, naročito vođenju brodarske kompanije, nailazite na razne probleme, od političkih, tehničkih, do nesreća. Ostati smiren i zaboraviti na temperamentnost u ovom poslu je najvažnije, a to je ono što sam naučio od svog oca i još učim od njega”, kaže Seng.

Stogodišnji Chung kaže kako ga je dobro mentalno zdravlje održavalo sretnim sve ove godine.

“Nikada ne gubim živce. Ne mogu to. Kada izgubite živce, jednostavno se ne možete kontrolisati”, priča Chung, prenosi Klix.

Biznis.ba